Menü:

  • Adatok frissítése

    Az aScAgenda program adatai frissítve
  • SULILESŐ

    SULILESŐ
  • Útmutató a 2020-2021-es tanév kezdetéhez.

    Útmutató a 2020-2021-es tanév kezdetéhez.
  • TANÉVNYITÓ-TÜNDÉRAVATÁS 2020/2021

    Tisztelt Szülők!

     

    A teljes dokumentum megtekinthető itt:

    https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-skd-cvc-zus-jazykove-skoly

     

     

    2020/21-es tanévnyitó - 2020. szeptember 2. (szerda) – 8.00 órai kezdettel

     

    A jelenlegi vírushelyzetre való tekintettel és figyelembe véve az oktatásügyi minisztérium útmutatásait, a 2020/21-es tanévnyitót nem a hagyományos módon fogjuk megrendezni.

    Zártkörű Tündéravatást fogunk tartani az iskolánk nagyobbik tantermében 8:00 órai kezdettel. A tanévnyitó kb. 9.00 óráig fog tartani. Utána a gyerekek mehetnek haza. Az iskolába csak a tanulók léphetnek be. Kivételt képeznek az elsősök szülei, de csak az egyik szülő (törvényes képviselő) lehet jelen, és kötelező a szájmaszk viselete és a kezek fertőtlenítése!

    A tanulók a tanévnyitón megkapják a többi kitöltendő dokumentumot, amelyeket másnapra (csütörtökre) kérjük kitöltve, aláírva visszahozni.

     

     

  • BEÍRATÁS 2020/2021

    www.aivizkelet.edupage.org

  • BEÍRATÁS 2018/2019

    Online is megteheti! (lásd Elektronická prihláška)

  • 50 ÉVES A VÍZKELETI ALAPISKOLA ÉPÜLETE

     

            Köszöntő                             

    50 éves a Vízkeleti Általános Iskola épülete!

    Az 50 évről azt tartják, hogy a meglett ember életének az eleje. Az ifjúkor már elmúlott, a középnek számító évek is elmasíroztak az iskola falai előtt. S bár neki az idő múlása maga az állandóság, ezért is féltve őriz meg minden eseményt, amely benne született.

    Tisztelettel köszöntök mindenkit, aki részese volt az iskola 50 évének. Már elődeink is tisztában voltak azzal, hogy egy község életében az egyik legfontosabb intézmény az iskola. 50 év önmagában is hosszú idő, majd egy emberöltőt ölel fel. Különösen hosszú időt jelent egy oktatási intézmény történetében, főleg ha két évszámmal hitelesítjük: 1962-2012. A két évszám közötti évtizedek felgyorsult történelmi eseményekről, átalakulásokról, fejlődésről és megtorpanásokról vallanak. 50 év története hatalmas időszak. Ennyi év alatt generációk nőnek fel, repülnek útjukra az iskola falai közül. Új pedagógusok jönnek, telve lelkesedéssel, a megfáradtak pedig pihenni térnek. A körforgás folyamatos, nincs megállás! Akik ebben az intézményben dolgoztak, tanítottak, mindenkor helytálltak, tudásuk legjavát adták át. Ennek legékesebb bizonyítéka az a sok szép eredmény, melyet az egykori és mai tanítványok munkáját követve olvashatott, láthatott, hallhatott az érdeklődő.

    Ötven éve avattuk a mai iskolaépületet, amelyben a magyar és a szlovák iskola közösen találta meg a helyét egy fedél, de külön igazgatóság alatt. Ma együtt ünnepel a magyar és a szlovák iskola, bizonyítván, hogy az együttélés a két nemzet között zavartalanul működik.

    Nyilván e beszéd nem adhat teljes képet az eltelt 50 éves időszak iskolai történéseiről, közösségi és egyéni sorsainak alakulásáról.

    Tisztelt Ünneplők!

    Az 50 éves iskolai jubileumi ünnepségünk alkalmával intézményünk valamennyi volt és jelenlegi dolgozóját, diákját hadd köszöntsem a költő soraival:

     

    „Te kedves udvar, meghitt, régi termek,

    Te ötvenéves drága iskola,

    Ma minden régi híved újra gyermek,

    S köszönt, mint kisdiákok friss sora,

    Ma összegyűlünk e szelíd szigetre,

    Melynek vihar nem ronthatja falát,

    Ma összebújunk szépen a szívedre,

    Mint anya szívére a kis család.“

     

    Mgr. Egri Natália

    Igazgatónő

     

     

     

     

     

    Az iskola épületének múltja a jegyzőkönyvek tükrében

    1960. január 26.

    Jegyzőkönyv felvéve a Čierny Brod-i Magyar Nemzeti Iskolában tartott szülői értekezleten.

    Jelen van a tantestület valamennyi tagja a HNT elnöke Vozák István és Horváth István a HNT titkára, valamint 39 szülő.

    A hozzászólások keretében éles vita alakult ki az iskolaépítéssel kapcsolatban. A szülők egyhangúan követelték, hogy Čierny Brod kapjon kilencéves iskolát 12 tanteremmel. A cél elérése érdekében a szülők határozatot hoztak, hogy küldöttséget menesztenek a JNT-ra  Galántára. A küldöttség tagjaiként Vozák Istvánt, a HNT elnökét és Drozd Jánost, valamint Végh Pál polgárokat választották. A küldöttség időpontját 1960. február 10-ben határozták meg.

     

    1960. május 3.

    Jegyzőkönyv felvéve a Čierny Brod-i Magyar Nemzeti Iskolában tartott szülői értekezleten.

    Jelen van a tantestület valamennyi tagja a HNB titkára Horváth elvtárs és 48 szülő.

    Szülők a felszólalásaikban főleg az iskola építése után érdeklődtek, mivel erről nem kedvező híreket hallottak. A kételyeknek Horváth elvtárs, a HNT titkárának felszólalása vetett véget.

     

    1961. január 27.

    Jegyzőkönyv felvéve a Čierny Brod-i Magyar Nemzeti Iskolában tartott szülői értekezleten.

    Jelen van a tantestület valamennyi tagja Birsely László igazgató, Papp János, Pék Ilona, Bozay Margit, Pauer Erzsébet és Gödölle László tanítók, valamint 59 szülő. Továbbá jelen volt a szülői tanács valamennyi tagja.

    A továbbiakban Halász Dániel érdeklődött az új iskola építéséről, mivel erről a községben nem kedvező hírek terjednek, olyan értelemben, hogy az iskola megépítése elmarad. Erre nagy zűrzavar keletkezett a szülők körében és különféle megjegyzéseket tettek. Kelecsényi Emma felszólalása szerint Čierny Brod érdemli az iskolát és nem a Mostová, mivel Čierny Brod lett az első szocialista község a galántai járásban és ma is jobb munkaeredményeket ér el a Čierny Brod-i EFSZ, mint a Mostová-i. Halász Gyula és mások vádolták a HNT titkárát és elnökét, hogy nemtörődömségük miatt marad el az új iskola építése. Akadt kedvező felszólalás is, mely szerint tanácsolva lett a szülőknek, hogy az új iskola építésénél vállaljanak önkéntes brigádmunkát. Ez a szülők körében teljes megértésre talált. A javasló Halász Dániel volt. Továbbá felvetették a küldöttség megalakítását, mely hivatott lett volna az iskola építése után érdeklődni, azonban erre sor nem került. Továbbá a szülők érdeklődtek a HNT mellett működő kultúra és iskolaüggyel foglalkozó csoport munkájáról és arról miért nem vesznek részt a szülői értekezleteken.

     

    1962. február 28.

    Jegyzőkönyv felvéve a helyi iskolában tartott szülői értekezleten.

    Jelen vannak: Birsely László igazgató, Papp János, Gödölle László, Marafkó János, Pék Ilona és Bozay Margit tanítók, továbbá a szülői tanács elnöke Horváth József, pénztárosa Végh Pál, Benkovics József a CSKP helyi szervezete részéről, valamint 47 szülő.

    Az eddig ledolgozott brigádmunkát, mely az iskola telkén lett elvégezve ismertette Marafkó János tanító. Kérte a szülőket, hogy a tisztogatási és szépítési munkákban szíveskedjenek részt venni. Ezzel közelebb hozhatjuk azt az időt, amikor gyermekeink beköltözhetnek az új és szép egészséges tantermekbe. Hangsúlyozta beszéde végén.

    Vita: Halász Gyula vitafelszólalása alapján kérik a szülők, hogy a HNT mellett működő Iskolaügyi Szakosztály hasson oda, hogy az épülő új iskola kilencéves legyen ne öt. Kérésüket a következőkkel támasztják alá: a Kürti Kilencéves Alapfokú Iskola csak nagy nehézségekkel képes elhelyezni tanulóit egészségtelen tantermekben, mai kornak nem megfelelőkben. Ezért sokkal helyesebb lenne, ha a vízkeleti diákok idehaza maradnának, még akkor is, ha a tanítás változó volna (délelőtt délután tanítanának). Ha a vízkeleti diákság nem volna elegendő a felsőfokra, a kosútiakat lehetne hozzájuk csatolni. A kosútiaknak is közelebb lenne, mint Diószeg.

     

    1962. november  5.

    Jegyzőkönyv felvéve a helyi kultúrházban tartott szülői értekezleten.

    Jelen vannak: Birsely László igazgató, Papp János, Gödölle László tanítók, Pék Lajosné, Bozay Margit tanítónők a szülői tanács elnöke Horváth József, pénztárnok Végh Pál és 49 szülő.

    Felszólalások: Horváth József a szülői tanács elnöke felszólalása alapján, a szülők kérik a Helyi Nemzeti Tanácsot, hogy az iskola utcai részét díszkerítéssel kerítse el. Ezzel elejét vennék annak, hogy a tanulók az utcára járjanak és a libák a majd parkírozott részt lelegelhessék.

    1966. február 24.

    Jegyzőkönyv felvéve a szülői értekezleten. Jelen van a tantestület valamennyi tagja, a Szülői Tanács elnöke Horváth József és 64 szülő.

    Az iskola igazgatója ismertette a járási levelet, melyben az a javaslat áll, hogy a vízkeleti iskola épületében csak szlovák iskolai oktatás legyen. (Ennek hallatára a szülőkön az elégedetlenség hangulata vett erőt, és elégedetlenül morajlott fel.)

    A szülők felszólalása alpján az a helyzet, hogy szigorúan követelik, hogy az alsó tagozata a magyar iskolának maradjon Vízkeleten. A szülők becsapottnak és félrevezetettnek érzik magukat, ugyanis ők harcoltak és dolgoztak az új iskoláért és mire elkészült szlovák AKJ lett és nem magyar aminek készült. Ezen követelést aláírásukkal is alátámasztják.

    Szolga József szülő szó szerint  a következőket mondotta: Követeljük, hogy a magyar iskola alsó tagozata maradjon Vízkeleten, mert mi vízkeleti szülők harcoltunk, dolgoztunk brigádban azért, hogy gyermekeink a kornak megfelelő iskolaépületben tanulhassanak. (Többi szülő helyeselte.)

    Ürge Imre szülő a község vezetőségét vádolta a felelőtlenséggel azért, hogy beleegyeztek abba, hogy Vízkeleten az új iskolaépületben szlovák AKI lett. Továbbá kérte az iskola igazgatóságát, hogy gyakrabban legyen szülői értekezlet. (A szülők tapssal helyeselték.)

    Halász Dánielné azt a kérdést tette fel: Miért nem jelent meg a szülői értekezleten a HNT elnöke Horváth István elvtárs és titkára Kugler József elvtárs? (A szülői értekezletre meghívást kaptak.)

    Viharos vita után a Szülői Tanács elnöke megköszönte a szülők türelmét és az értekezletet berekesztette.

     

    1966. április 28.

     

    Jegyzőkönyv felvéve a helyi kultúrházban tartott szülői értekezleten. Jelen van a tantestület minden tagja Birsely László igazgató, Papp János, Pék Lajosné, Mislay István, Mislay Istvánné tanítók, a szülői tanács elnöke Horváth József elvtárs, a járási kiküldöttek Teplicky János elv., a Járási Iskolaügyi Szakosztály vezetője, Zuzák elvtárs a járási tanfelügyelő.

    Szülők felszólalásaikban az iskolával kapcsolatos dolgokhoz, problémákhoz szóltak hozzá. Felszólalásaikban élesen kritizálták a község vezetőségét.

    Pavlacska Károly, Drozd János, Osztrozánszky László, Szolga József, Mrva Margit, Horváth Magda, Király Lenke és más szülők felszólalása alapján követelik, hogy a magyar AKI 1-5.oszt. maradjon a vízkeleti iskolaépületben és a következő határozatot hozták, mely így hangzik:

    A vízkeleti magyar AKI 1-5.osztályába járó gyermekek szülei szigorúan követeljük, hogy a HNT mellett működő Iskolai Szakbizottság karöltve a HNT-csal, a helyi Kommunista Párttal hassanak oda, hogy követelésük célt érjen.

    Követelésüket avval indokolják, hogy saját gyermekeiknek harcoltak az új iskoláért, ezért dolgoztak le számtalan brigádórát és nem azért, hogy a tallósi, a vezekényi, a kürti, a nyéki és kosúti gyerekek járjanak a nagy harcok közepette született új iskolaépületbe.

    Ezt a követelésüket kezük aláírásával támogatják.

    Továbbá Pavlacska Károly, Drozd János, Szolga József és több vitafelszólaló alapján a szülők egyhangúan elítélik a község vezetőségét, név szerint a HNT elnökét Horváth István elv. És Kugler József elv. a HNT titkárát azért a felelőtlenségért, hogy nem jelentek meg a szülői értekezleten annak ellenére, hogy erre meghívót kaptak, tudták, hogy milyen fontos probléma megtárgyalására kerül sor. Ezzel a szülők nézete szerint nem szívügyük a vízkeleti magyar AKI helyzete, hol azért lettek a község élére állítva, hogy a lakosság a dolgozó nép érdekeit védjék és támogassák azt.

     

    1969. július 10.

    Jegyzőkönyv felvéve a szülői értekezleten. Jelen van a tantestület minden tagja, a járási magyar ügyeket intéző inspektor Krecskó elv., a HNB elnöke Horváth István elv., Horváth József elv. , a szülői tanács elnöke és 46 szülő.

    Tanfelügyelő elv. beszámolójában ismertette a vízkeleti iskola körüli tényeket. Rámutatott a központi iskolák szükségességére, a szakoktatás előnyeire.

    Az ismertettek alapján a vízkeleti magyar iskolának csak az 1. és 2. osztálya maradna a vízkeleti iskolaépület helyiségében, a 3., 4. és 5. osztály átmenne a most felépült kürti iskolaépületbe.

    Ezzel szemben a szülők felzúdulással fejezték ki elégedetlenségüket. Vince Dániel felszólalásában követeli, hogy a magyar tannyelvű iskola alsó fokozata maradjon Vízkeleten, amivel nemcsak saját, hanem a többi szülő kívánságát is tolmácsolta. Ezt bizonyította a felszólalását követő taps. Hasonló felszólalással élt még Serczel Gusztáv, Király Pál és mások. Nagy Rudolf felszólalásában annak a kívánságának adott kifejezést, hogy akkor vegyék el a magyar tannyelvű iskolától a tantermeket, ha a megígért új pavilon felépül. Halász Dániel szülő azzal a javaslattal szólalt fel, hogy maradjon a vízkeleti magyar tannyelvű iskola alsó fokozatának négy osztálya Vízkeleten, azaz egytől négyig, ami a szülők nagyobb részének is megfelel.

    A hosszú és viharos viták következtében arra a megegyezésre jutottak, hogy Halász Dániel szülő javaslatát próbálják realizálni. Ennek érdekében kérvényt kell beküldeni a járási tanfelügyelőségre a követelő szülők aláírásával.

     

     

  • FIGYELEM! FIGYELEM!

    A VíZKELETI MTNY ALAPISKOLA SZüLőI SZöVETSéGE TISZTELETTEL MEGHíV MINDENKIT A SZüLőI BáLRA- BatyUBáLRA, MELYRE 2012. OKTÓBER 27-éN 19.00 ÓRAI KEZDETTEL KERüL SOR A HELYI KULTúRHáZBAN. A ZENéT A HEGYI TESÓK SZOLGáLTATJáK. BELéPőJEGY: 5 EURÓ. SZERETETTEL VáRUNK MINDENKIT!!!
  • TÉLBÚCSÚZTATÓ - MASZKABÁL

    2012. február 16. csütörtök

  • HÁZIREND

  • BALLAGÁS 2011.6.29.

  • EMLÉKFILM A 2007-2011-ES ÉVFOLYAMRÓL

    A beírt linkre kérem rákattintani: http://www.youtube.com/watch?v=Jcgt-wSbtuw 

  • FELVIDÉKI INDULÓ

    A linkre kattintás után elindul a bejátszás: http://www.youtube.com/watch?v=TYfK1-WHzPI 

  • T R I A N O N

    Trianonra emlékezni kötelességünk!

    1920. június 4. – Versailles-ban a trianoni palota tükörtermében írták alá.

    A békében nem vették figyelembe a magyarok nézőpontját. Az új kormány, Simonyi-Semadam Sándor miniszterelnökkel csak azért jött létre, hogy megkössék a szerződést.

    Aláírta: Benárd Ágost, Drasche Lázár Alfréd

    Területi rendelkezések:

    Erdélyt Romániához (1,5 millió magyar)

    Felvidéket Csehszlovákiához (1 millió magyar)

    Bánát Nyugati részét a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz (fél millió magyar)

    Keleti részét pedig Romániához

    Bácskát, Muraközt, Dél-Baranyát a Szerb-Horvát Szlovén Királysághoz

    Kárpátalját Csehszlovákiához.

    Őrvidéket Ausztriához. (26 ezer magyar)

    Magyarország területe 282 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre csökent. (az ország 2/3-a)

    Lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra.

    3,3 milliómagyar került határon kívülre, ez a magyarság 1/3-a.

    Az elcsatolt területek fele színmagyar település volt.

    Katonai rendelkezések:

    - 35 ezer főben maximálták a magyar hadsereget.

    - Tankot, léghajót, repülőt nem hozhattak be az országba és nem is tarthatott Magyarország

    - Magyarország, mivel a vesztes oldalon állt, 20 év alatt 200 millió arany koronát kellett fizetni

    Gazdasági rendelkezések:

    - Magyarország gazdasági erőforrásait is felhasználják arra, hogy a jóvátételt fizetni tudják.

    - Bányák, vállalatok, vasútvonalak más országok területére kerültek.

  • Kísértetek éjszakája

    2009.10.23. 2009. október 27-én (kedden)Kísértetek éjszakája bulit rendezünk az iskolában.
    A napközi otthon 15,30-ig üzemel.
    Visszatérés az iskolába:17,00 és 18,00 óra között.
    Hozni: öreg lepedőt, kisvánkust,pokrócot vagy sátorokban használatos alvó alkalmatosságot, inni, rágcsálni valót, fogkefét, fogpasztát.
    Vacsora biztosítva:virsli, kenyér, mustár, tea.
    Reggeli biztosítva: vajas, lekváros kenyér, tea, alma.
    Szerdára zsebpénzt biztosítani, amin a gyerekek tízórait vehetnek.
    Szerdán a napközi otthon nem üzemel.
    2009. október 28-án CO gyakorlatot tartunk.Az ebédre járók ebéddel fejezik be a napot.
    2009. október 29-november 1-ig őszi szünet lesz. A tanítás 2009. november 2-án (hétfőn)kezdődik.
  • 2009. OKTÓBER 24-ÉN

    SZÜLŐI BATYUSBÁLT RENDEZ AZ ISKOLA MELLETT MŰKÖDŐ SZÜLŐI SZÖVETSÉG.
    MINDENKIT SOK SZERETETTEL VÁRUNK.
  • E weboldal keletkezése

    E weboldal keletkezése
    2009.02.25. Iskolánk weboldala végre felkerült az internetre. Sok érdekességet és különböző funkciókat talál rajta. Például a diákok és a tanárok névsorát, a tantermek jegyzékét, órarendet, az aktuális helyettesítéseket és számos más adatot.

Újdonságok

Kapcsolat

  • ZŠ s VJM Čierny Brod-Alapiskola Vízkelet
    Hlavná 148, 925 08 Čierny Brod
  • 031/7848255

Képgaléria